II. PRZETWÓRSTWO ŻYWNOŚCI

  1. Produkcja żywności wysokiej jakości uwzględniająca:

  • w tym żywności o cechach umożliwiających ubieganie się o oświadczenie
    zdrowotne

  • innowacyjność produktów pod względem składu i wartości odżywczej,

  • reformulację istniejących produktów ukierunkowaną na poprawę ich jakości,

  • doskonalenie istniejących oraz wprowadzanie nowych, innowacyjnych technologii produkcji
    i przetwórstwa żywności,

  • działania zmierzające do minimalizacji stopnia przetworzenia żywności oraz możliwie pełnego
    zachowania składników odżywczych i korzystnych substancji bioaktywnych,

  • działania zmierzające do maksymalizacji udziału naturalnych surowców i ograniczenia
    stosowania dodatków do żywności,

  • działania pozwalające na ograniczenie zawartości lub eliminację składników antyodŜywczych
    i alergenów w żywności.

  1. Produkcja środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz innych produktów
    o projektowanych cechach żywieniowych i zdrowotnych.

  2. Produkcja żywności ekologicznej, tradycyjnej i regionalnej.

  3. Działania pozwalające na zagospodarowanie odpadów spożywczych oraz produktów ubocznych przemysłu spożywczego.

  4. Optymalizacja procesów produkcji i przetwórstwa zgodnie z ideą zrównoważonego rozwoju.

  5. Innowacyjne systemy monitorowania przebiegu procesu produkcji żywności oraz oceny jakości surowców spożywczych i produktów gotowych.

ZAINTERESOWANYCH POZYSKANIEM DOTACJI ZAPRASZAMY DO KONTAKTU